Първата световна война

Голямата война: френско-германският дуел в карикатурата (1914-1918)

Написана от Христо Милков
Посещения: 649

 

KaiserВидим ли една карикатура, няма да се затрудним да я разпознаем. Виждали сме многократно карикатури в най-различни печатни издания, по телевизията, по интернет, посещавали сме изложби. В действителност тя е едно много сложно явление. Този жанр от изобразителното изкуство представлява тенденциозно социално-критична сатира и подлага на осмиване всякакви социални, обществено-политически и битови явления, реални лица или характерни типове на хора. В него комичният ефект се създава чрез съединяването на реалното и фантастичното, от преувеличаването и заострянето на характерните черти, от неочакваните съпоставки и уподобявания. Карикатурата е изображение, показващо характеристиките на своя обект по опростен или преувеличен начин чрез скици, щрихи с молив или други художествени рисунки. Тя е изкривено представяне на човек или предмет по начин, който преувеличава някои характеристики и прекалено опростява други. Те могат да бъдат или обидни, или похвални, и могат да служат на политически цели, да бъдат рисувани единствено за забавление или за комбинация от двете.

Прочети още...

Дойранската епопея - една българска дивизия унищожава седем вражески.

Написана от Христо Милков
Посещения: 7262

 

Българските офицери с парадни униформи,
войниците с бели ризи влизат в последен бой

 

Doiran FrontАко наричат онези събития епопея, то съвсем не е за „по-патетично“. Просто Дойранската битка не е само една битка, не е и една операция. Както на Западния фронт има първа и втора битка при Марна, и не по-малко от три битки при Ипр, също така са Дойрански и пет продължителни сражения в три кампании – през 1916, 1917 и 1918 г.1

Не е само една и Дойранската позиция, понякога дори я споменават като „фронт“. Дойран е български град до едноименното езеро, изцяло разрушен в Първата световна война. Военните събития от 1915–1918 г. носят името на града, обаче обхващат поне 200 кв. км между западния бряг на Дойранското езеро и р. Вардар. Там сили на Първа и Втора българска армия градят система от позиции и ги удържат против дивизии от пет държави, и провалят всеки опит за пробив. 

Прочети още...

Кривото огледало на войната. Голямата война през погледа на визуалната пропаганда

Написана от Кирил Алексиев
Посещения: 3575

 

Статията е публикувана в списание "Времена", бр. XVII, 2019 г.1Конфликтите в човешката история са едни от най-старите проявления на противопоставяне на една група хора на друга. Независимо дали обществата се борят за жизнено пространство или за монопол върху важни икономически източници, винаги се стига до момент на остри противоречия, които неминуемо водят до жесток сблъсък.

Прочети още...

Уинстън Чърчил и операцията при Галиполи

Написана от Милен Петров
Посещения: 9800

                                        

Статията е публикувана в списание "Времена", бр. XII, 2017 г.


Интродукция

 

419px Churchill 1904 Q 42037Уинстън Леонард Спенсър Чърчил – един от най-емблематичните политици в човешката история и една от най-обсъжданите личности на ХХ век. Човек, въплътил в себе си аристократичност, твърдост, свободолюбие и непоклатима решителност – качества присъщи на английския народ. Съвременник на залеза на „стара“ Европа и свидетел на раждането на „Новия свят“, роден след руините на Втората световна война. Това е само един изключително малък фрагмент от същността на този знаменит държавник, чиято биография остава крайно непозната по нашите ширини, а личността му - обвита в много отрицателни митове, наложени от пропагандата. Но преди да бъде разгърната главната част, в която ще засегна темата за това доколко всъщност той е отговорен за трагедията при Галиполи, смятам че е нужна кратка интродукция, представляваща най-важните факти от живота на Уинстън Чърчил, до съдбовната 1915 година.

Прочети още...

Сараево, 1914 г.

Посещения: 5623

 

Из "Атентати, които трябваше да променят света", Вацлав Боровичка

 

DC 1914 27 d Sarajevo croppedПотънал в полумрак двор. От едната страна грамада нахвърляни сандъци, а от другата — осветени прозорци на печатница. В дъното дълга ниска барака — може би изоставен склад. Мандалото на вратата е спуснато. Преминали тихо през двора, те прекрачват прага и застават сред мрачната светиня.

Тъмни стени, в ъгъла два-три стола, сред стаята маса, покрита с черно сукно. Две горящи свещи, кръст, пистолет, кама и граната. Зад масата фигура в черно расо, върху главата качулка с отвори за очите. Тримата — Трифон Грабеж, Гаврило Принцип и Неделко Чабринович — са застанали чинно един до друг.

— Пригответе се за клетвата!

Вдигат глава. Тъмната фигура разстила на масата знаме с череп и кръстосани кости. Гласът звучи тихо:

Прочети още...

Първа световна война - Хронология

Посещения: 30803

 

Първата световна война е планетарен конфликт, сблъсък между двата големи военно-политически блока – Антантата (Съглашението) и Централният съюз. В Антантата участват: Франция, Британската империя, Русия, САЩ, Сърбия, Италия, Белгия, Португалия, Гърция, Румъния, Черна гора, Бразилия, Япония, Китай и др. (общо 27 страни). Централният съюз включва: Германия, Австро-Унгария, Османската империя, България.

Прочети още...
X

Right Click

No right click