Балканите

Хърватското общество в средата на XIX в.

Посещения: 2138

 

Публикувано по: Мария Тодорова, Подбрани извори за историята на балканските народи XV - XIX в.

Печата се по Н. Desprez. Les peuples de l' Autriche et de la Turquie. Paris 1850. Vol. I, p. 6—10.

 

Otocac1Навлязох в територията на Илирия в началото на есента на 1845 г. през величествените гранитни пътища на Тирол. Бяха ми казали, че Загреб, столицата на Унгарско Хърватско, е люлката на илиризма, привилегированият център, където той се е зародил и е могъл да се развива без твърде големи ограничения. Отидох в Загреб. . . Пътувах бавно през Каринтия и Карниола, вслушвайки се жадно в първите звуци на илирийския език, които в тези две провинции е все още твърде примесен с по - малко хармоничните звуци на немския. Хората се бяха изменили и аз започнах да забелязвам все повече истински динамичните синове на илирийската раса. Ето тук някой селянин се връща от града, карайки конете си в галоп; по-нататък млади боси планинци тичат по планинския склон, а дългите им коси се развяват на вятъра. Веднага щом преминах митническата бариера, която отделя австрийските провинции от Хърватско и Унгария, това впечатление на жизненост, на бурно и пламенно веселие се увеличи. Какъв беше изворът на това доволство, на това открито изражение на всеобхватно щастие? Очевидно то се коренеше не в жизненото равнище, което не само че не беше се подобрило, но определено се беше понижило, а в наличието на малко повече свобода. Колкото и да беше несъвършена, не биха я заменили за по-голямото материално благополучие на съседните провинции под пряка австрийска администрация.

През лятото децата в хърватските села играят голи на слънце пред къщите; те носят дрехи само когато настъпи истинска зима. Жените рядко носят обувки и облеклото им обикновено се състои от един-единствен унгарски жакет без ръкави, облечен над дълга риза. Мъжете са облечени малко по-добре: през всички сезони те насят тежки ботуши, широки платнени бричове и риза, стегната с колан през кръста. В студено време те се увиват в палта от вълна или овча кожа. Това е целият лукс на хърватските селяни.

Къщите стоят отделени; всяка е оградена с ограда, но видът им е беден. Някои нямат комин; огнищата им се намират в средата на помещението и при липса на дърва селяните горят слама. Димът излиза през отворената врата или през една дупка в покрива. Седнали на дървени скамейки около това примитивно огнище, хърватските селяни запълват вечерите си, слушайки забавни приказки за рицарските времена на древно Хърватско. Понякога ракията възбужда вдъхновението на разказвача, но те знаят кога да спрат, освен, разбира се, когато не празнуват деня на някой голям светец или на Богородица.

Минах през няколко последователни села, които принадлежат на един и същ магнат с доход от няколко милиона и чието име вече не си спомням. Той притежаваше великолепна къща, построена върху склона на един хълм и заобиколена от английски парк. Каляската му стоеше пред портата. Няколко придружвачи и лакеи, облечени в нещо като албанска униформа, със саби на кръста, очакваха заповед за тръгване. Появи се един старец, опрян на ръката на един младеж, който се отнасяше към него с голямо уважение; и двамата бяха облечени по последната парижка и виенска мода. Те заеха местата си във великолепния екипаж, който с пълна сила се отправи към Загреб и скоро изчезна от очите ми, макар колата, с която пътувах, да вървеше сравнително бързо. Бях видял вече две крайности на илирийското общество в Хърватско.

 

X

Right Click

No right click