Трета българска държава

Прокламация от 2 август 1887 г. на княз Фердинанд към българския народ при встъпването му на престола

Посещения: 559

 

Публикувано по: Текстове и документи по история на България, съставители: Хр. Матанов, Т. Даков, Б. Бобев

 

Coat of arms of Bulgaria 1881 1927 

 

Ний Фердинанд I,

по божията милост и волята народна

княз на България.

 

След тържественото полагане на клетвата пред Великото народно събрание в старата българска столица, обявяваме на нашия любезен народ, че поемаме в ръцете си браздите на управлението на страната, която ще управляваме съгласно нейния основен закон, и за процъфтяването, величието и славата на която ще употребим всичките зависещи от Нас грижи и старания, като ще бъдем винаги готови да жертвуваме и своя живот за нейното благо.

Като встъпваме на престола на славните български царе, Ние считаме за наша свещена длъжност да изкажем нашата искрена благодарност на доблестния българския народ, както за доверието, което ни показа чрез избирането ни за български княз, така и за неговото патриотическо и благоразумно поведение в трудните и усилни времена, които страната ни прекара. Героическите усилия, които народа направи за спазването на независимостта, честта и интересите си, спечелиха му симпатиите на цял образован свят и вдъхнаха всекиму вяра в неговите жизнени сили и че той е достоен за едно по-добро и светло бъдеще.

Така също благодарим и на г. г. регентите и правителството им за тяхното умно и сполучливо водение на държавните дела, чрез което в най-критическите времена можаха да запазят независимостта и свободата на земята ни.

Като сме напълно убедени, че народа ни и храбрата му войска ще се сплотят около престола ни и ще ни поддържат във всички усилия и грижи за благото на отечеството ни, призоваваме божието благословение върху всичките наши дела и предначинания. Да живее свободна и независима България!

Издадена в старата българска столица Велико Търново на вторий август хиляда осемстотин осемдесет и седма година.

 

Фердинанд

 

 

X

Right Click

No right click