Пела, столицата на Македония при Антигонидите

Посещения: 2947

 

Публикувано по:  Хр. Данов, Христоматия по история на Стария свят, т. I, 1976


Т. Ливий. XLIV, 46, 4 cл.

 

360px 07Pella0246 (4) Консулът [Емилий Павел] тръгнал от Πидна и след двудневно пътуване пристигнал с цялата си войска в [околностите на] Пела. Той разположил войските си на разстояние 1000 крачки от стените на града, прекарал няколко дни на това място, изследвал отвсякъде местоположението на този град и схванал, че македонските царе не случайно го били избрали за своя резиденция. (5) Пела, разположен на един хълм, който се спуска с наклон на северозапад, е заобиколен с тресавища, които са се образували от изтичането на езерата и които са толкова дълбоки, че са непроходими през всички годишни времена.

(6) Всред тресавището, което се намира най-близо до града, се издига като остров акрополът Фак, разположен върху насип, който бил направен с огромен труд и бил достатъчно здрав, за да издържа крепостните стени и да не бъде ни най-малко застрашен от застоялите води на блатата, които го обкръжават.

(7) Отдалече тази цитадела изглежда, че продължава без прекъсване от пръстена на градските стени, но в същност тя е отделена от тях с канал, чиито брегове са свързани помежду си посредством мост. По тоя начин цитаделата не е достъпна отникъде за нападения отвън. И никой от онези, които царят държал затворени в крепостта, не могъл да излезе от нея освен на ония пунктове, на които охраната била твърде лесна. (8) Тук [във Фак] се съхранявало и царското съкровище...

 

 

X

Right Click

No right click