Втора българска държава

Витлеем — син на цар Калоян

Посещения: 4252

 

Иван Лазаров

 

Из "Кой кой е в средновековна България"

Йордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов

 

Витлеем — син на цар Калоян (1197 - 1207). Някои смятат, че може би е бил незаконороден, но по-вероятно е да е бил син на царицата куманка, чието име е неизвестно. Роден ок. нач. на 90-те години на XII в., преди баща му да е станал цар на България.

През ноември 1204 г. цар Калоян написал специално благодарствено писмо до папа Инокентий III по случай официалната му коронация и присъединяването на бълг. църква към лоното на Римската апостолическа църква. Там между другото се чете: „При твоята пък велика светлост проводих две момчета, едното се казва Василий, а другото Витлеем. Нека бъдат дадени по нейна повеля да научат в училището латинско писмо, защото тук нямаме граматици, които могат да превеждат писмата, които ни изпращате. И когато те се изучат, нека бъдат върнати при моето царство.“

От цитираните редове не може да се долови връзката на В. с царя, но тя се разкрива от придружителното писмо на примас Василий, писано по същото време: „Нека знае при това вашата велика светлост, че ви изпровождам по повеля на царя господар две момчета — едното е син на свещеника Константин, а другото на царя, та да изучат по нареждане на ваша светлост латинско писмо, и каквото можете да сторите в чест на царя, сторете го."

И така, Калоян не споменава, че В. му е син, докато Василий пише за това съвсем определено. Уточнението обаче не изяснява нещата, а само допълнително ги усложнява, тъй като възникват редица въпроси: Защо в своето писмо царят не прави и най-малък намек, че В. му е син? Защо носи име, толкова нехарактерно за царския именник? Допустимо ли е царски син да замине за далечен Рим само за да се изучи зa обикновен граматик и преводач? Ако учението е само прикритие за някаква друга мисия, то с каква цел Калоян изпраща сина си на това пътешествие? Какво означават загадъчните думи на Василий „…каквото можете да сторите в чест на царя, сторете го"?

Догадките и въпросите могат да продължат, но едва ли някога ще намерим задоволителен отговор на всички.

От една късна приписка в английска манастирска хроника от края на XIII в. научаваме, че В. е пристигнал в Рим. По-нататък съдбата му е неизвестна. Не се знае дали е останал в Рим, или се е върнал в страната след убийството на Калоян (есента на 1207 г.).

 

Литература:

Божилов, Ив. Фамилията на Асеневци. I, № 10, 94 - 95;
Лазаров, Ив. Царската власт в периода на възстановяването и укрепването на българската държава 1185 - 1207 г. ВИС, 1985, № 5, 50-51.

 

X

Right Click

No right click